Een najaar vol Europese uitwisseling

Een najaar vol Europese uitwisseling

Dit najaar hebben we ons laten inspireren en onze kennis gedeeld met partners over heel Europa. We begonnen met onze masterclass in Dublin, waar we samen met onze partners Autodelen.net en Mpact onze kennis deelden met voornamelijk aanbieders van openbaar vervoer en laadinfrastructuur. Na de masterclass ontmoetten we onze partners van het eHUBS project op de partner meeting. Tussen het vergaderen door fietsten we met de elektrische deelfietsen van ESB langs verschillende van hun hubs. Het volledige verslag vind je hier.

In november zakte een twintigtal deelnemers af naar ons land voor onze eHUBS Academy, georganiseerd in samenwerking met onze partners Mpact, Autodelen.net, POLIS en gaststad Leuven. We ontvingen mobiliteitsexperten van onder meer Madrid, Stockholm, Sofia, Lissabon, Rome, München en de regio’s Frankfurt en Puglia. Elk van hen bracht kennis en ervaring mee rond mobipunten of deelmobiliteit.

De eerste dag werden we onthaald in de mobipunt-stad Leuven, met ook een verfrissende fietstocht langs verschillende van hun mobipunten. In de Gotische zaal van het oude stadhuis deelde coördinator Bram Roelant onze visie op mobipunten en de ervaringen uit het eHUBS project. Vervolgens gingen verschillende aanbieders (Donkey Republic, Poppy, Green Mobility, Cargoroo en Partago) met elkaar en de deelnemers in gesprek. Dag twee vond plaats in Brussel, met de focus op data-integratie en privacy (door Tjalle Groen van Mpact en Gemma Schepers van de stad Amsterdam) en de regulering van deelmobiliteit – met bijdragen van Brussel Mobiliteit en een interactieve sessie door de collega’s van Autodelen.net. ’s Namiddags deelden de partners van het SmartHubs-project hun inzichten uit onderzoek en pilootprojecten en namen ze ons mee naar enkele van de (toekomstige) hubs in Anderlecht.

Daags nadien volgde de POLIS-conferentie, waar ook wij een bijdrage mochten leveren en het ambitieuze, en tegelijk complexe, verhaal uit Vlaanderen mochten delen. De sessie was gericht op de rol die mobipunten kunnen spelen in de omschakeling naar meer duurzame mobiliteit. Er was een sterke opbouw van theorie naar praktijk, met onderzoeksresultaten en pilootprojecten uit het SmartHubs-project en de concrete uitvoering in Leuven, Rotterdam en Madrid. De presentaties vind je op de website van POLIS (sessie 4G).

Er beweegt veel in Europa, zoveel is duidelijk. Er is groeimarge, er zijn veelbelovende pilootprojecten, er wordt gewerkt aan regulering van deelmobiliteit en mobipunten zijn duidelijk een essentiële schakel bij het aanpassen van stedelijke infrastructuur ten voordele van meer duurzame mobiliteit. Onwards!