Na de eerste succesvolle reeksen van onze masterclass mobipunten, gaven we onze opleiding die álles bundelt wat je moet weten over mobipunten en Hoppin een upgrade. Hieronder krijg je een idee hoe onze tweedaagse opleiding eruitziet. Voorlopig is er nog geen nieuwe reeks gepland.
Dag 1
- Stevige basis over mobipunten en Hoppin: wat? hoe? waarom?
- De verschillende mobiliteitsdiensten aan een Hoppinpunt
- Upgrade de ruimte: ontwerp van een kwalitatief en toegankelijk Hoppinpunt
- Financiering en subsidiëring van Hoppinpunten
Dag 2
- Mogelijke aanvullende diensten aan mobipunten
- Hoe alle diensten op je Hoppinpunt te krijgen: vergunningen en contracten
- Participatie: succes en draagvlak via inspraak en samenwerking
- Alles over de bits & bytes – data aan mobipunten
Wat haal je uit deze opleiding?
- Zo goed als alle kennis en ervaring die er in Vlaanderen is rond mobipunten en Hoppin.
- Praktische handvatten aangereikt door experten – je hebt alles in handen om verder te kunnen met de Hoppinpunten in je stad of gemeente
- Interactie met andere steden en gemeenten
- Je leert uit de oefeningen en een plaatsbezoek
- Na de opleidingsdagen maken we nog tijd voor jouw stad of gemeente via één-op-één advies over een concreet mobipunt (videocall).
- We blijven aanspreekbaar na afloop van de opleiding (bv. voor het aftoetsen van een ontwerp aan alle vereisten van Hoppin).
Onze opleiding is exclusief bedoeld voor Vlaamse steden en gemeenten, zowel voor bestuursleden als voor deskundigen en is even relevant voor stedelijke als voor landelijke gebieden – ongeacht of je nog in de startblokken staat of al volop bezig bent met het ontwerpen van mobipunten of Hoppinpunten.
Wil je verdere specifieke ondersteuning binnen jouw stad of gemeente bij het ontwerpen en concreet realiseren van je mobipunt(en)? Dan kan je als lokale overheid inschrijven op ons volledige begeleidingstraject.
Wat leer je in onze opleiding?
Na de opleiding weet je wat we bedoelen met een ‘kwalitatief en toegankelijk mobipunt’ en heb je een duidelijk zicht op het Vlaamse beleidskader en Hoppin. Daarnaast heb je een overzicht gekregen van de mogelijke mobiliteits- en andere diensten en in de financiering en subsidiekanalen voor Hoppinpunten.
Vervolgens geven we je alle handvatten om zelf aan de slag te kunnen gaan.
We gaan dieper in op alles wat er bij het ontwerp komt kijken: het ruimtelijke, de contracten met aanbieders, participatie en draagvlak. Je krijgt ook inzicht in de bytes van mobipunten.
Tijdens een plaatsbezoek toetsen we de theorie aan de praktijk. Je krijgt heel wat documentatie en handige fiches mee waarmee je verder kan.
We maken het interactief tijdens én na de opleiding. Daarom beperken we de inschrijvingen tot 15, max. 20 deelnemers.
Na afloop van de opleiding plannen we een videocall in voor elke deelnemer individueel; dan adviseren we je over een concreet mobipunt in je stad of gemeente.
Wil je met Mobipunt vzw en onze partners Autodelen.net, Mpact en Infopunt Publieke Ruimte het volledige ontwerptraject doorlopen, dan kan je je aanmelden voor een begeleidingstraject. Contacteer ons via info@mobipunt.be voor meer informatie.
Praktisch
Tweedaagse opleiding
Binnenkort meer informatie.
Mobipunt begeleidingstraject
Volledig uitwerken van een mobipunt of lokaal netwerk van mobipunten
Verschillende overlegmomenten, met of zonder plaatsbezoek, conceptschets en evaluatie
Richtprijs: € 3.500 excl. btw
Deze opleiding is een aanrader voor alle steden en gemeenten, omdat je een goed beeld krijgt van wat er allemaal nodig is om een mobipunt/Hoppinpunt in te richten en het bestaan ervan te doen slagen. Het biedt een uitstekende mix tussen theoretische kennis en de realiteit voor het uitbouwen van een goed mobipunt.
De masterclass is een combinatie van strategisch niveau en praktische tips. Dat vond ik zeer goed omdat je uiteindelijk als gemeente toch heel het proces moet doorlopen op een relatief korte tijd. De praktische tips kunnen we terug gaan opdiepen als het nodig is.
De algemene informatie rond Hoppinpunten kan je op veel plaatsen krijgen, maar de masterclass gaat dieper in op specifieke vragen en problemen op het terrein.
Gezien alle steden en gemeenten met deze materie zullen geconfronteerd worden is deze opleiding zeker een aanrader.
Tot slot…
Mobipunt vzw streeft naar kwalitatieve en toegankelijke mobipunten. We begeleiden steden en gemeenten bij het vormgeven en realiseren van kwalitatieve, toegankelijke mobipunten of Hoppinpunten.
Voor deze opleiding, en ook in de dagelijkse werking, bundelen we de krachten met Mpact vzw, Autodelen.net en Infopunt Publieke Ruimte. Samen goed voor meer dan vijftig jaar expertise in duurzame mobiliteit en ruimte. Zij lanceerden het concept mobipunten in 2017 in Vlaanderen.
Heb je vragen over de masterclass die hierboven nog niet beantwoord werden? Neem dan contact op via info@mobipunt.be of 0456 37 77 07.
Hoppinpunt vs. mobipunt
Een mobipunt in zijn meest elementaire vorm is een locatie waar deel- of combimobiliteit wordt aangeboden aan de reiziger. Het woord wordt ondertussen gebruikt in heel wat Europese landen als Mobil.Punkt, Pointmob en Mobihub. Hoppin is de Vlaamse merknaam die wordt gegeven aan overstappunten met verschillende vervoersmodi. Omdat Hoppinpunten aan bepaalde kwaliteitseisen en subsidievoorwaarden moeten voldoen, is niet elk mobipunt een Hoppinpunt, maar elk Hoppinpunt wel een mobipunt.