Mobipunt

Masterclass Mobipunten voor steden en gemeenten

Masterclass Mobipunten

voor steden en gemeenten

“Een Hoppinpunt is belangrijk voor de reiziger, maar ook voor de buurt. Naast nieuwe mobiliteitsopties zoals deelfiets en deelwagens is een aantrekkelijke inrichting minstens even belangrijk. Het toevoegen van groene ruimte, een pakjesautomaat of een rustplaats kunnen hierbij helpen”

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit

Reeks 1 en 2 zijn succesvol afgerond!

Mobipunt vzw richtte dit voorjaar de eerste 2 reeksen van de Masterclass Mobipunten in. Voor we de zomer ingaan werden deze succesvol afgerond. Het 4-wekenlange traject nam de deelnemers mee langs alle hoeken en kanten van een mobipunt. 
In het najaar plannen we deze reeks nogmaals aan te bieden. Fysiek of online, dat moet de toekomst nog uitwijzen, maar zeker en vast met een even kwalitatieve theorie en hands-on aanpak om jou als stad of gemeente te ondersteunen bij de uitrol van mobipunten!

“De masterclass is een combinatie van strategisch niveau en praktische tips. Dat vond ik zeer goed omdat je uiteindelijk als gemeente toch door heel het proces moet doorlopen op een toch relatief korte tijd. De praktische tips kunnen we terug gaan opdiepen als het nodig is.” – Evaluatie van één van de deelnemers aan reeks 1.
“Een gestructureerde aanpak om mobipunten vorm te geven” – Evaluatie van één van de deelnemers aan reeks 2.

Wil jij er graag bij zijn wanneer de volgende lessenreeks start? Laat je e-mailadres na op deze link en kom als eerste alles te weten over de nieuwe reeksen.

Mobipunt vzw heeft als doel om de kwaliteit van mobipunten te bewaken, kennis op te bouwen en innovatie te ondersteunen. Het begeleiden van steden en gemeenten in de realisatie van mobipunten of Hoppinpunten is hier een belangrijk onderdeel van. Om deze begeleiding en kennis toegankelijk te maken, organiseert Mobipunt vzw een Masterclass Mobipunten voor steden en gemeenten. In deze Masterclass lichten we het proces toe hoe een kwaliteitsvol mobipunt(netwerk) op te zetten. We geven de gemeenten de tools om zelf hands-on aan de slag te kunnen gaan. 

Mobipunt vzw is een samenwerking tussen Mpact vzw, Autodelen.net en Infopunt Publieke Ruimte die samen reeds meer dan 50 jaar expertise opbouwden en het concept mobipunten in 2017 lanceerden in Vlaanderen.

Details Masterclass

Deze 4-weken lange cursus geeft je de handvaten om zelf een kwaliteitsvol mobipunt te kunnen ontwerpen in jouw stad of gemeente. 

De cursus gaat door in kleine groepen van 15 tot 20 personen. Op die manier behouden we het evenwicht tussen een algemene benadering van de thema’s en de specifieke uitwisseling met experts en mede-deelnemers. Gezien de huidige maatregelen gaan deze Masterclasses online door. 

De Masterclass wordt opgedeeld in 10 modules. Iedere week gaan we met twee of drie modules aan de slag en sluiten we af met een feedbackmoment. Tijdens dit moment krijg je de mogelijkheid om de toepassing van de afgelopen module op jouw concreet mobipunt te bespreken met onze experts en met elkaar. 

Tijdens de cursus is er ook de mogelijkheid om vragen te stellen en interactief met elkaar in discussie te gaan of dieper in te gaan op een deel-onderwerp. Na elke module ontvang je als deelnemer een fiche die heel hands-on de af te vinken elementen opsomt bij het maken van jouw mobipunten. Hiermee kan je direct aan de slag. 

Week 1

 • Kennismaking
 • Module 1: Het kwaliteitskader van een mobipunt
 • Module 2: Een mobipunt, de meerwaarde voor de buurt, het middenveld en de ondernemers

We starten met het kaderen van de Vlaamse beleidsvisie mobipunten als kwaliteitskader binnen het decreet basisbereikbaarheid. Daarna zoomen we in op de meerwaarde van een mobipunt op de buurt, het middenveld en de ondernemers, en koppelen we hieraan de mogelijkheden tot participatie. 

Week 2

 • Module 3: Een locatie in het netwerk
 • Module 4: Mobiliteitsdiensten als kloppend hart van je mobipunt
 • Module 5: Aanvullende diensten als meerwaarde op je mobipunt
 • Feedbackmoment

In week twee gaan we de locaties van de mobipunten prikken, met daarbij een langetermijnvisie en het belang van een mobipuntennetwerk. Na de pauze gaan we ons verdiepen in de mogelijke mobiliteitsdiensten, waarna we ook de aanvullende diensten die een meerwaarde kunnen bieden in kaart gaan brengen. 

Week 3

 • Module 6: Subsidies, waar heb ik recht op
 • Module 7: Hoe krijg je de diensten op je mobipunt
 • Module 8: Een kwalitatief ontwerp voor elk mobipunt
 • Feedbackmoment

De derde week starten we met een zwaar blok vol cijfers, namelijk de mogelijkheden tot het bekomen van subsidies. Aansluitend hierop bespreken we de praktische kant om de mobiliteits- en andere diensten op je mobipunt te krijgen. Als laatste module van de dag reiken we de handvaten aan om een kwalitatieve ruimtelijke invulling aan je mobipunt te geven. We bespreken het belang van de leesbaarheid en de toegankelijkheid van het mobipunt, alsook de tools om van je mobipunt een veilige en aangename verblijfplaats te maken. 

Week 4

 • Module 9: De bricks and bytes van mobipunten
 • Module 10: Communicatie: de sleutel van een succesvol mobipunt
 • Feedbackmoment

In de laatste week gaan we dieper in op de bricks, zijnde de digitale zuil, en de bytes, zijnde de data die verzameld wordt op een mobipunt. De verzamelde data kan bijvoorbeeld gebruikt worden om het beleid van de gemeente mee vorm te geven of bij te sturen, of voor het upscalen van het mobipunt. Daarnaast gaan we dieper in op de nodige communicatie om een mobipunt ook effectief te laten gebruiken. 

Data

De eerste Masterclass gaat telkens door op dinsdagnamiddag van 13u tot 16u30, en dat op 20 en 27 april en 4 en 11 mei 2021. 
We voorzien ook onmiddellijk een tweede Masterclass die telkens doorgaat op donderdagnamiddag van 13u tot 16u30, en dat op 29 april en 6, 20, 27 mei 2021. 

Wat zul je geleerd hebben?

 • Aan het einde van de cursus heb je een diepgaand inzicht over hoe mobipunten zich situeren binnen het mobiliteitsaanbod en het belang van een netwerk;
 • Je kan een mobipunt heel concreet ontwikkelen en invullen;
 • Dankzij onze handige fiches per module heb je concrete handvaten om zelf aan de slag te gaan;
 • Je weet hoe je een mobipunt en het mobipuntennetwerk in je gemeente verder kan uitbouwen; 
 • Uitwisseling met experts en een kleine groep mede-deelnemers.

Voor wie is deze Masterclass?

De Masterclass is enkel toegankelijk voor Vlaamse steden en gemeenten, dit voor zowel bestuursleden als werknemers. De Masterclass is relevant voor zowel stedelijke gebieden als landelijke gebieden, alsook voor zowel deelnemers die nog in de startblokken staan of reeds een eerste mobipunt ontworpen hebben. Per thema behandelen we de voornaamste aspecten, waarna het mogelijk is aan de hand van vragen verder in te zoomen op specifieke cases. De wekelijkse nabespreking van de toepassing op je eigen mobipunt tijdens het feedbackmoment zorgt ook voor een aftoetsing op de persoonlijke situatie in jouw stad of gemeente. 

Binnen de Mobipunt academie worden plannen uitgewerkt om ook voor andere doelgroepen een gepast aanbod uit te werken. Aarzel niet om ons in afwachting reeds te contacteren zodat we kunnen kijken op welke manier een samenwerking of ondersteuning vorm kan krijgen. 

Neem deel aan de Masterclass!

De plaatsen in de eerste reeksen zijn beperkt! Schrijf je snel in om zeker te zijn van een plaats.

Kostprijs

Prijs Masterclass: 595€ (excl. BTW)

Vroegboekkorting: De eerste 15 inschrijvingen ontvangen 100€ korting. Je betaalt slechts 495€ (excl. BTW)

Na je inschrijving ontvang je een mail met een bevestiging en de betalingsopdracht. 

Indien er nood is aan individuele begeleiding die dieper ingaat op het creëren van een mobipunt of op een bepaald onderdeel, dan is dit aanvullend op de Masterclass mogelijk. Als deelnemer aan de Masterclass ontvang je 50% van het inschrijvingsgeld van de Masterclass als korting op extra individuele begeleiding. Contacteer ons hiervoor op info@mobipunt.be of neem een kijkje bij onze diensten.

Hoppinpunt vs mobipunt

Even duidelijkheid scheppen over terminologie, zodat iedereen weet waarover we spreken. Een mobipunt in zijn meest elementaire vorm is een locatie waar combimobiliteit wordt aangeboden aan de reiziger. Het woord wordt ondertussen gebruikt in heel wat Europese landen: Mobil.Punkt, Pointmob en Mobihub.

Hoppin is de Vlaamse merknaam waaronder “Hoppinpunten” in het straatbeeld zullen verschijnen. Omdat je aan concrete kwaliteitseisen moet voldoen om een Hoppinpunt te mogen inrichten is niet elk mobipunt een Hoppinpunt, maar omdat er wel aan elk Hoppinpunt combimobiliteit wordt voorzien is elk Hoppinpunt wel een mobipunt. 

Als we spreken over mobipunten spreken we dus over Hoppinpunten en over andere fysieke locaties waar combimobiliteit wordt voorzien buiten het decreet basisbereikbaarheid. 

Heb je vragen over de Masterclass die hierboven nog niet beantwoord werden? Neem dan contact op via info@mobipunt.be